27.04.2021

Evo zbog čega je potrebno imati mobilni telefon na kampovanju

Kampovanje, noć u prirodi

Naslovna fotografija: https://www.pexels.com/photo/two-lighted-dome-tent-during-nighttime-2526025/

Boravak u prirodi predstavlja pravu avanturu i donosi uživanje u lepotama planina, jezera i plaža, pa i šuma, pustinja… Najrazličitijim pejzažima prirodnog sveta flore i faune! Kampovanje postaje sve popularniji vid rekreacije i druženja i u Srbiji, a veliki broj lokacija u bogatoj prirodi naše zemlje omogućava tako nešto. 

S obzrom na to koliko smo okupirani uređajima moderne tehnologije, mnogi smatraju da pojedine aktivnosti poput kampovanja ne podrazumevaju nošenje lap topova, telefona i drugih uređaja. Tako se na pravi način možemo spojiti sa prirodom, međutim postavlja se pitanje koliko je to zapravo izvodljivo?

U nastavku teksta možete pročitati zbog čega se savetuje nošenje mobilnog telefona na kampovanje.

Nepredviđene okolnosti koje se mogu desiti na kampovanju

Kampovanje uključuje odlazak u prirodu i postavljanje šatora ili kamp kućice u često malo udaljenijim i zabačenim predelima radi boljeg doživljaja prirode. Osim toga, postoje i druge aktivnosti koje kamperi često praktikuju, poput pešačenja i planinarenja. 

Ukoliko prilikom prešačenja odlutate i izgubite se, mobilni telefon je najbolji prijatelj u toj situaciji, jer možete koristiti Google maps aplikaciju radi navigacije ili pozvati nekoga u pomoć. 

Telefon u prirodi predstavlja rizik ukoliko nije adekvatno zaštićen maskom, a u pomenutim situacijama najbolje je imati vodootporan telefon. Iako su pojedinci skeptični po pitanju delotvornosti vodootpornih telefona, određeni modeli mogu zaštititi vaš telefon od kvašenja prouzrokovanog jakom kišom ili upadanjem u reku, jezero ili baru. Vodootpornost telefona ima zaštitnu namenu i ne preporučuje se predugo zadržavanje uređaja pod vodom. Ipak je u pitanju eletrični uređaj na bateriju, koliko god on bio otporan na vodu.

Ono što se takođe može desiti kada ste u prirodi je kvar na kamp prikolici ili drugom vozilu, te je u tim slučajevima potrebno imati broj šlep službe na brzom biranju, a strpljenje je neophodno u ovakvim situacijama.

Kampovanje, noć u prirodi

Foto: https://www.pexels.com/photo/yellow-tent-under-starry-night-45241/

Vremenski uslovi mogu biti jako promenljivi, što naravno zavisi od predela koje nameravate da posetite i tamo provedete određeno vreme. S obzirom da je priroda u tom pogledu nepredvidiva, potrebno je imati stalan uvid u vremensku prognozu da bi znali kako da se ponašamo. Iako postoje brojne tehnike kako se može tumačiti tok vremenski uslova, najsigurnija opcija je koristiti telefonsku za te svrhe.

Mobilne aplikacije koje će učiniti kampovanje jednostavnijim i zabavnijim 

Možda još uvek nismo svesni koliko mobilni telefoni i njihove aplikacije mogu biti korisni ukoliko ih ne koristimo na pravi način. Upravo je takav slučaj sa kampovanjem, a u prirodi određene aplikacije mogu pomoći za rešenje problema ili pružiti zabavno edukativni sadržaj.

Animated Knots je aplikacija koja vam pokazuje kako možete zavezati čvor na veliki broj načina, u zavisnosti od toga za šta vam je potrebno. Ovo je posebno značajno za one koji prvi put kampuju i nemaju nikakvog iskustva. Takođe, prilikom nameštanja šatora se mogu pronaći korisne informacije iz pomenute aplikacije.

Koliko ste samo puta imali prilike da posmatrate otvoreno nebo na kampovanju, bez obzira da li je u pitanju planina ili grad? Mnogi zbog toga i odlaze na kampovanje, s ozbirom da se u prirodi može mnogo jasnije sagledati noćno nebo puno zvezda.

Starchart aplikacija vam jednostavnim okretanjem telefona ka nebu pruža mogućnost da prepoznate u koju zvezdu tačno gledate i kom sazvežđu ona pripada. Korišćenjem pomenute aplikacije možete naučiti nešto novo, ali i napraviti romantično veče za voljenu osobu.

Aplikacija koja se često koristi i u gradskim uslovima za potrebe navigacije tokom vožnje ili usmeravanja kretanja radi pronalaska zadate tačke je upravo Google maps aplikacija. Besplatna navigacija pruža vam sigurnost prilikom putovanja i odlaska u prirodi, s obzirom da su ucrtane sve ulice i zabačeni putevi. Korišćenjem ove aplikacije, odlazak u prirodu radi kampovanja pomoćiće vam da se ne izgubite, ali i da pronađete brojne lokalitete ucrtane na mapi.

Oprema za mobilne telefone potrebna za kampovanje

Kampovanje je aktivnost koja zahteva odličnu pripremu, te mnogi iskusniji kamperi detaljno planiraju svaku moguću situaciju. U tom pogledu, potrebno je poneti svu potrebnu kampersku opremu za različite vremenske uslove, a tu spada između ostalog i oprema za mobilne telefone.

U okolnostima svakodnevnog života je potrebno imati masku za mobilni telefon koja ga štiti od padova i ogrebotina, a kada se radi o ekstremnijim prirodnim uslovima ova funkcija je još značajnija. Upotrebom zaštitine maske, ne dozvolite ozbiljniji kvar mobilnog telefona koji je itekako moguć, ukoliko uređaj padne na hrapavu ili kamenu površinu koje su česte u prirodi. 

U tu svrhu služe i zaštitna stakla za mobilne telefone, a njihova uloga je značajna jer štite ekran telefona koji je jako osetljiv, a njegov kvar često može zahtevati zamenu celokupnog displeja sa dosta velikom cenom.

Tokom puta i traženja mesta za postavljanje kampa, poslužiće vam i držač za mobilne telefone, koji možete zakačiti u vašem automobilu i neometano pratiti uputstva navigacije.

Još jedan dodatak iz opreme za mobilne uređaje koristan za kampovanje su eksterni punjači, a baterija mobilnog telefona uglavnom ne traje duže od jednog dana ukoliko se aktivno koristi.

Kampovanje je odličan vid rekreacije i druženja, a omogućava spajanje sa prirodom i njenim lepotama, ali zahteva adekvatnu organizaciju i planiranje velikog broja stvari. Potrebno je misliti o samoj destinaciji za kampovanje, rutu kojom se do nje dolazi, okolnih mesta za pešačenje i planinarenje. Mnogi žele da se na kampovanju potpuno posvete prirodi i odvoje od realnog sveta, ali je sa druge strane potrebno sagledati prednosti koje dobijamo korišćenjem telefona u pomenutim okolnostima. Za mnoge od ovih aktivnosti nam može poslužiti mobilni telefon i savetuje se da ga obavezno ponesete sa sobom, radi vaše bezbednosti i mogućnosti koje vam pružaju razne aplikacije na njemu.