18.04.2019

Kako postaviti šator – korisni saveti za početnike

Kampovanje, prirpoda

Bilo da su u pitanju luksuzni srednjovekovni šatori koji su evropski narodi koristili za razne svečanosti ili nomadski šatori koje i danas koriste apatridi u svojim lutanjima širom sveta, rasklopiv i prenosiv zaklon koji štiti od spoljnih faktora jedna je od najkorisnijih stvari za svakog kampera.

Kamping turizam u Srbiji je u zaletu, pa mnogi kojima opcije za letovanje obično nisu podrazumevale odlazak u prirodu naših krajeva, polako menjaju mišljenje.  Sastavni deo jeste i boravak u predivnoj prirodi, pri čemu se mnogi odlučuju za specifično, višednevno kamping iskustvo u šatoru, na otvorenom.

Kampovanje, prirpoda

Bilo da su u pitanju obale reka ili jezera, kamping mesta u Nacionalnim parkovima ili podnožja planinskih venaca, jedan od najvažnijih preduslova za kampovanje na otvorenom je da znate kako postaviti šator. U daljem tekstu, predstavljamo nekoliko saveta za početnike o tome kako da postavljanje šatora prođe što jednostavnije

Prigodno mesto za postavljanje šatora

Boravak u prirodi nije uvek samo uživanje u svežem vazduhu i slušanje cvrkuta ptica. Vlažna zemlja, insekti i promena vremena u vidu jakog vetra i sitne kiše može da pokvari svaki izlet. Zato je odabir prigodnog mesta za postavljanje šatora prvi korak u postavljanju istog.

Ako se odlučite za neko od kamping mesta u prostorima predviđenim za to, postoje veoma jasna pravila prilikom odabira mesta za postavljanje šatora. Ali, ukoliko se odlučite za kampovanje na nekoj drugoj destinaciji, postoji par neophodnih stvari za kamping u prirodi.

Blizina vode kao važan faktor

Pre svega, bitno je da se šator postavi u blizini vode. Kako iz sanitarnih, tako i zbog kuvanja i spremanja hrane. Ako u blizini nije nikakav izvor pijaće voda ili obala reke, potrebno je da se šator postavi makar u blizini česme. Naravno, na kampovanju je potrebno da se pridržavate zakona prirode i ponašate se odgovorno i u skladu sa njima.

Ravno zemljište – odgovor na vremenske nepogode

Takođe je poželjno da šator bude postavljen na ravnom zemljištu jer će, u slučaju postavljanja na nizbrdici, šator početi da klizi. Pomeranje kamenja, šljunka ili čišćenje tla je najčeše neophodno pre postavljanja šatora. Pored toga, potrebno je da mesto za postavljanje šatora ne bude u nekom ulegnuću u zemlji, jer će se, ukoliko dođe do padavina, rupa napuniti vodom i poplaviti šator.

kampovanje, jezero, šuma

Proces instalacije šatora – rasklapanje i postavljanje

Ako ste se već odlučili na kampovanje i za tu priliku pazarili ili pozajmili šator, bilo bi dobro da pre putovanja rasklopite šator kako biste se bolje upoznali sa mehanikom. Ovo je dobro i kako bi se videlo da li se stvorio miris buđi. U tom slučaju je dobro da šator provetrite pre nego što krenete na izlet.

Moderni šatori nisu ni nalik onim ogromnim šatorskim krilima koji su zahtevali čitavu večnost kako bi se postavili. Standardni šator zahteva svega desetak minuta rada kako bi se postavio. Oni koji se danas nalaze u masovnoj prodaji nisu previše teški (do 5kg), nameštaju se lako i za svega pet minuta i cena je veoma pristupačna.

Postoji ogroman spektar šatora i namene koja varira, od luksuznog trenda u ekološkom turizmu poznatijem kao glamping, pa sve do kineskih šatora koji se mogu nabaviti za manje od 20 evra. Međutim, za početnike koji idu na kampovanje rekreativnog tipa, poželjno je da imate dvoslojan šator koji može da izdrži određene vremenske nepogode.

Postavljanje šipki – konture koje daju oblik i stabilnost šatoru

Već smo naglasili da su faktori tla, vremenskih uslova i kvalitet šatora važni za ukupan doživljaj ako ste početnik. Potrebno je da šator raširite po tlu tako da deblji deo, koji je dno šatora, bude u potpunosti razmotan. Sledeći korak je rastavljanje šipki od fibergalasa. Veliki broj manjih šipki sastavlja se u dve velike koje čine osnovu konture šatora.

Dve dugačke savitljive šipke proturaju se kroz rupice na omotaču i povezuju sa suprotnim krajevima. Na sredini šatora, tamo gde se ukrštaju, te dve šipke se povezuju kanapom. Položaj šipki može da bude sa spoljašnje ili unutrašnje strane.

Klinovi koji štite od jakog nevremena

Iako je predviđeno da se na kampovanje ide u letnjim mesecima, tačnije u periodu od maja do septembra, potrebno je da uvek računate na vremenske nepogode poput jakog vetra ili kiše. Tu na scenu stupaju klinovi koji štite od nevremena.

Klinove je najčešće moguće utisnuti u zemlju rukom, posebno ako je zemljište dobro i mekano. Ako šator ima i unutrašnji sloj, potrebno je da uđete unutra i zakačite ga za kukice koje vise sa unutrašnje strane tende.

Za svakog ko prvi put kampuje u prirodi i odluči se da noć provede u šatoru, potrebno je da se dobro ušuška jer, iako je letnje vreme idealno za kampovanje, noću temperatura pada i postaje znatno hladnije. Ali, ukoliko se držite ovih saveta, nema razloga da ne uživate u vašem odmoru u prirodnom okruženju.