26.08.2019

Kako se izboriti sa krpeljima – uklanjanje i tretiranje ujeda

Krpelj, kampovanje

Kao što već svi dobro znamo, sa dolaskom toplih, sunčanih dana u Srbiju dolaze i krpelji, neprijatne napasti koje kao da samo čekaju da se osoba nađe u prirodi, nezaštićene kože ne bi li se prikačili i parazitirali. Ljubitelji kampovanja to vrlo dobro znaju.

Krpelji su aktivni do jeseni, a najčešće borave na vrhu visokih travki gde čekaju prolazak životinje ili čoveka kako bi se na njih zakačili pomoću posebnih kuka na prednjim nogama.

Krpelj, kampovanje

Ujed krpelja je bezbolan tako da je nakon boravka u prirodi neophodno pregledati kožu celog tela, kako biste uočili da li se krpelj eventualno zakačio. Posebno pažnju treba posvetiti kontroli mesta sa nežnom kožom, dok je kod dece neophodna kompletna kontrola tela. 

Ali, kako ukloniti krpelja i koja je najbolja preventiva od krpelja?

Ovaj parazit, ukoliko se ne ukloni, ostaje dugo vremena na “domaćinu”. U nastavku vam predstavljamo neke od osnovnih saveta kako se izboriti sa krpeljima, kako ukloniti krpelja i kako tretirati ujed ovog parazita.

Preventiva i kako se zaštititi od krpelja 

Odlazak u prirodu tokom letnjih meseci sa sobom nosi određene rizike, posebno ako se uzme u obzir opasnost od krpelja. Ukoliko ne želite da vaš putopis sa putovanja sadrži neprijatna iskustva sa ovim napastima, onda je važno da znate kako se zaštititi od krpelja i kako ga izvaditi ukoliko se ipak prikači.

Najbolja preventiva od krpelja jeste da u prirodi ne nosite kratke donje delove garderobe, da se ne valjate i ne zadržavate dugo u visokoj travi. Osim toga, postoje i određeni preparati protiv krpelja, koje možete naneti na telo ukoliko planirate duži boravak u takvom okruženju. 

Otkrivene delove tela možete namazati ili poprskati sprejom protiv krpelja (tzv. repelentom). Njihovo dejstvo traje od 4 do 6 sati, a ako je repelent u spreju prskajte ga na kožu i to napolju i nikada u blizini hrane koju ste pripremili. Deci se repelenti ne prskaju po glavi i rukama s obzirom na to da mogu imati običaj da stavljaju prste u usta.

Kako se vadi krpelj – uklanjanje krpelja

Ako kampujete u prirodi i ukoliko dođe do uboda krpelja, najbolje je da odmah odete kod lekara kako bi vam ga on i izvadio. Međutim, ukoliko niste u situaciji da do najbliže zdravstvene ustanove dođete u roku od nekoliko sati, onda je najbolje da  pokušate da ga izvadite sami. 

Ranije je savetovano da se krpelj pre vađenja ošamuti nekim jakim mirisom, kao što su alkohol, benzin ili aceton. To bi trebalo da natera krpelja da sam izađe ili barem da omogući njegovo lakše vađenje. 

Međutim, to nije dobar savet s obzirom na to da tako agresivna metoda kod krpelja izaziva stres i on zbog toga izbacuje tečnost u kojoj se mogu naći izazivači bolesti koje on prenosi. Pored toga, u panici i usled činjenice da možda nemate odgovarajuću opremu dok ste na kampovanju, krpelj se može još dublje uvući pod kožu.

Najbolje metode za vađenje krpelja kod kuće

Ukoliko ipak odlučite da samostalno uklonite krpelja kod kuće, onda treba napomenuti da je za vađenje krpelja potrebno pripremiti pincetu i veliku iglu za davanje injekcija ili običnu šivaću iglu. Dezinfikujte ih alkoholom ili plamenom upaljača. 

Za efikasno vađenje krpelja potrebno je da pincetom lagano uhvatite krpelja što bliže površini kože. Polako povlačite, bez cimanja, pazeći da pritom ne zgnječite krpelja. Istovremeno lagano okrećite pincetu levo – desno. Može se desiti da otkinete veći deo krpelja, a da prednje noge ostanu i dalje u koži.

Ukoliko dođe do toga, njih je potrebno izvaditi sterilnom iglom. Lakše će biti ukoliko imate iglu za davanje injekcija, a potrebno je da ubodete vrh igle ispod preostalog dela krpelja tako da on upadne u unutrašnjost igle. Ako koristite običnu iglu onda vadite kao da je u pitanju trn. 

Ako krpelj nije pre početka vađenja ubacio svoju tečnost to sada više ne može da uradi i ne može da vas zarazi, pa nije strašno ako ne možete da izvadite preostali deo. On se vremenom može resorbovati ili će ga koža sama odstraniti. 

Tretiranje ujeda krpelja 

Ako ste naučili kako se vadi krpelj, potrebno je da naučite još i kako izgleda saniranje ujeda krpelja. To je najjednostavnije učiniti  pranjem tretiranog dela kože vodom i sapunom. Ranicu možete isprati i kamilicom, a ne preporučuju se agresivne supstance koje mogu dodatno da iritiraju samo mesto uboda.

Simptomi koji pokazuju da vas je krpelj zarazio

Krpeljima je za razvoj i razmnožavanje neophodna krv, koju oni najčešće dobijaju sisanjem divljih i domaćih životinja, a ređe čoveka. Sa tako posisanom krvlju krpelji mogu da pokupe i izazivače određenih bolesti, kao što su lajmska bolest, erlihioza ili virusni krpeljni meningoencefalitis, koje u kontaktu sa ljudima oni mogu preneti. 

Većina ugriza je bezopasna i nema nikakvih posledica po ljudsko zdravlje. Ali, ipak, ako je zaražen, krpelj može da prenese neke od opasnih virusa koji uzrokuju teška oboljenja, koja na kraju mogu rezultirati i smrtnim ishodom.

Znakovi i simptomi ovih bolesti koje prenosi krpelj obično se javljaju u roku od nekoliko dana do nekoliko nedelja nakon ugriza. 

Simptomi krpeljnog meningoencefalitisa:

 • groznica slična gripu (traje 4-5 dana)
 • slabost
 • povišena temperatura
 • bolovi u mišićima
 • mučnina i povraćanje
 • gubitak apetita
 • snažna glavobolja

Simptomi lajmske bolesti

 • koncentrični crveni krugovi oko ugriza
 • bolovi u zglobovima i mišićima
 • temperatura i malaksalost
 • glavobolja 

Ujed krpelja može izazvati i alergijsku reakciju, a simptomi su:

 • bol i otok na mestu ujeda
 • osip na koži
 • žarenje na području ujeda
 • otežano disanje   

Što krpelj duže ostane zakačen na koži, to je veća verovatnoća da će ispustiti svoj sekret i tako preneti neku bolest. Zato je važno, pre svega preduzeti neophodne mere zaštite od krpelja, a ukoliko ipak dođe do njegovog kačenja svakako morate znati kako se vadi krpelj da biste efikasno mogli da reagujete i sprečite potencijalne probleme.