01.10.2019

Kako se opremiti za kampovanje po hladnom vremenu?

Kampovanje po hladnom vremenu

Oprema za kampovanje po hladnom vremenu podrazumeva sasvim drugačije elemente od onih koji se koriste za kampovanje tokom leta i lepog vremena. Zato nas ne čudi što se u krugovima kampera sve češće čuje dobro poznato pitanje: Kako se opremiti za kampovanje po hladnom vremenu?

Svaki iskusni kamper barem se jednom “zaledio” tokom kampovanja dok nije naučio kako da se spremi i opremi za kampovanje zimi, odnosno tokom hladnijih dana. Kako se ne biste smrzavali a i da ne dobijete reumu ili slična obolenja tokom kampovanja, pripremili smo savete za pripremu za kampovanje zimi, te u narednim redovima možete saznati kako se opremiti za kampovanje po hladnom vremenu.

Neophodna oprema za kampovanje zimi

Kako biste pripremljeni otišli da kampujete po hladnijem vremenu, važno je da sa sobom ponesete neophodnu opremu. Od opreme će vam za kampovanje zimi biti potrebno: sunđerasta podloga za vreću za spavanje, vreća za spavanje prilagođena hladnijem vremenu (sa toplotnom zaštitom), vuneni slojevi odeće, kao i vunene čarape, tople rukavice i kapa. 

Sem toga, šatorsko krilo koje nosite na kampovanje trebalo bi da bude otporno na vetar, a čitav šator kvalitetniji i topliji od onih koje koristite tokom leta. Evo šta će vam biti potrebno od kamperskih asesoara: nutritivno bogata užina, slamčice koje se opet mogu upotrebiti, termos i flaša za vodu od nerđajućeg čelika (koji može trpeti hladne temperature). 

Proveravanje vremenske prognoze pred kampovanje 

Ne kaže se slučajno kako je znatno bolje sprečiti, nego lečiti. Zato je ključ dobrog, zimskog kamperskog iskustva u vrhunskoj pripremi. Priprema za kampovanje po hladnom vremenu treba da se zasniva na vremenskoj prognozi koju ćete konstantno proveravati pre samog odlaska na kampovanje. 

Ovo je zlatno pravilo svake aktivnosti napolju, a posebno kampovanja, koje podrazumeva i čitave dane, ali i hladne noći prespavane napolju. Sa proveravanjem vremenske prognoze počnite kad krenete i sa planiranjem kampovanja, a završite pred sam dan odlaska na kampovanje. Spakujte se u skladu sa vremenskom prognozom i budite svesni kakvo vreme vas očekuje!

kampovanje po hladnom vremenu

Obezbedite svoju lokaciju pre nego što postavite šator

Kada stignete na mesto za kampovanje, važno je da odaberete lokaciju koja će biti potpuno bezbedna, ali i topla. Sigurna lokacija na kojoj ćete postaviti šator ne bi trebalo da bude mokra (barem ne mnogo), ni kriva. Pronađite što ravniju i suvlju lokaciju

Kolenima možete poravnati i omekšati podlogu na koju ćete postaviti podlogu za vreću i vreću za spavanje. Eksperti tvrde da će mekša podloga u ovakvim uslovima kreirati i topliji ambijent za spavanje. Ukoliko možete da pronađete prirodni zaklon od potencijalnog pada snega ili kiše – učinite to. Na ovakvu lokaciju potom možete postaviti šatorsko krilo. 

Postavite šator pravilno i koristite se preporučenom opremom

Sada kada je vreme da postavite šator – naš prvi i najvažniji savet je svakako da to učinite na pravilan način. Sigurno već znate kako se postavlja šator, čim ste krenuli u avanturu kampovanja po hladnijem vremenu, ali ukoliko vam treba podsetnik – ovde možete saznati kako postaviti šator.

Važno je da sva oprema za kampovanje bude prilagođena uslovima, odnosno da ponesete onu koju smo vam preporučili u prvom pasusu. Dobra toplotna izolacija, ali i ona od vetra, izuzetno će vam značiti u ovakvim uslovima. Zato je u kvalitetnoj opremi, prilagođenoj uslovima, ključ uspešnog i utopljenog  kampovanja tokom hladnog vremena.

Slojevitim oblačenjem do tople kamperske avanture

Kako se ne biste prehladili ili razboleli tokom kampovanja po hladnijem vremenu, savetujemo da se obučete slojevito i na taj način maksimalno utoplite. Ipak, slojevi nisu sve što je potrebno – garderoba bi trebalo da bude i od što kvalitetnijih materijala. Donji veš od komfornog pamuka, uz vunene džempere i čarape, kao i tople pantalone, odlično će uraditi posao.

Nepromočiva jakna i čizme se podrazumevaju. Takođe, važno je da ne nosite odeću koja vas steže. Ona će tako nepovoljno uticati na vašu cirkulaciju, što će imati udela i na promenu temperature vašeg tela – biće vam hladnije, a i neudobnije. 

Kapa, šal i rukavice uvek dobro dođu u kamperskoj torbi “za svaki slučaj”, a u hladnim vremenskim prilikama, nisu samo stvar izbora već obavezan asesoar! I sama torba u kojoj ćete poneti garderobu, trebalo bi da bude nepromočiva. 

Hranljive namirnice i dobra hidratacija izuzetno su važne

Namirnice koje budete konzumirali tokom kampovanja takođe će uticati na vaše celokupno iskustvo. Bogate užine sjajan su način da zadovoljite unutrašnju potrebu tela za hranljivim sastojcima i tako izbegnete pojavu gladi na kampovanju, koja takođe može nepovoljno uticati na toplotu vašeg tela. 

Ponesite i voće – banane i pomorandže biće vam sjajan saveznik u ovom poduhvatu. Spremanje hrane za kampovanje svakako je važan zadatak, kome se treba temeljno posvetiti. 

Nema sumnje da ćete uz ove savete uspeti da provedete kampovanje utopljeni i zbrinuti na najbolji mogući način. Suštinski, zagrevanje na kampovanju nema mnogo razlike od onog kako se zagrevate tokom bilo kog vremena provedenog napolju. Sem što je u kampu ipak dosta hladnije. Zato sve što činite kako biste tokom svakodnevice u hladnijim mesecima ostali zagrejani, učinite i sad – ali više! Toplo i divno kampovanje vam želimo!