04.11.2019

Kako se pripremiti i opremiti za kampovanje sa decom?

Kampovanje sa porodicom

Namerno smo iskoristili oba glagola u naslovu. I “pripremiti”, i “opremiti”. Jedno je psihička priprema i informisanje o samom kampovanju sa decom, a drugo je oprema koju treba da ponesete kako biste bili na nivou izazova pred vama

Kampovanje sa decom zaista predstavlja izazov za sve roditelje. Oni iskusniji, koji su već putovali sa decom, znaju koliko je ovo kompleksan zadatak i koliko brige dete zahteva (što mlađe, to više). A zamislite kako je onda tek na kampovanju, koje predstavlja sasvim poseban način putovanja.

Kampovanje sa sobom nosi mnoge čari, ali zahteva i više pripreme i opremanja, posebno kada se na njega polazi sa decom. 

Pa, kako je to najbolje pripremiti i opremiti za kampovanje sa decom? Saznajte u narednim redovima.

Kampovanje sa porodicom

Počnite sa pakovanjem stvari za dete

Ne čekajte mnogo i ne ostavljajte pakovanje deteta za kampovanje za poslednji trenutak, jer je velika verovatnoća da ćete na taj način u tom procesu nešto zaboraviti. Zato počnite sa pakovanjem na vreme! Spakujete prekrivače za bebe, flašicu, dovoljan broj pelena, vlažnih maramica i svega što vam je i inače potrebno da biste održali bebu čistom, a njeno okruženje toplim. 

Ipak, vodite računa da će potreba za toplotom, posebno za kampovanje tokom hladnijih meseci, biti izraženija kod deteta tokom kampovanja nego što je kod kuće. Zato spakujte dovoljno garderobice, ćebića i ostalih stvari koje će detetu omogućiti toplo i ugodno kampovanje.

Ako budete počeli sa pakovanjem na vreme – manje su šanse da smetnete sa uma neku od dečijih potrepština, a veće da na kampovanju deci na zafali baš ništa! Zato – krenite sa pakovanjem već sada!

Dodatno ćemo vam olakšati ovaj zadatak! Evo na šta sve treba misliti prilikom pakovanja:

  • Elementi potrebni za pripremu hrane na kampovanju 
  • Hrana i užine
  • Stvari za toalet i kupanje
  • Igračke
  • Šator i vreće za spavanje
  • Garderoba i veš
  • Muzika i zabava

Još nešto – obzirom da na kampovanje sa decom verovatno idete svojim kolima, potrebno je i njih opremiti tako da detetu tokom ove avanture ni tu baš ništa ne zafali. Od sedišta za dete, pa do ćebeta u samom automobilu – mislite i na ovo! 

Kampovanje sa porodicom

Kako udovoljiti detetovim potrebama na kampovanju

Kada kampujete sa decom, jasno je da će ona zahtevati jednaku brigu i negu kao i kod kuće, pa se postavlja pitanje kako im ovo možete obezbediti. 

Pre svega, treba misliti na osnovne potrebe: ishrane, spavanja, odlaska u toalet i kupanja. 

Kada je reč o ishrani, ista je stvar kao i sa pripremom za ishranu za vas same, s tim što ako je reč o bebi, a ne starijem detetu, same namirnice i način ishrane na kampovanju morate prilagoditi njegovom dobu.

Prelazimo na spavanje! Jasno je da beba ne može spavati u istoj kamping opremi namenjenoj odraslom čoveku, ali starije dete to može. Zato detetu, u skladu sa njegovim uzrastom, treba obezbediti prikladno okruženje i opremu za spavanje. 

Kada je reč o kupanju i odlasku u toalet tokom kampovanja, preporučujemo da kampujete na mestima koji imaju toalet stanicu i na taj način obezbedite detetu to da mu ništa ne fali ni u ovom segmentu tokom kampovanja. Osim toga, antibakterijske vlažne maramice i druga sredstva sa antibakterijskim dejstvom, definitivno će vam dobro doći tokom kampovanja sa detetom. 

Kampovanje sa porodicom

Pripremite dete za kampovanje razgovorom 

Kako bi dete bilo psihološki pripremljeno za kampovanje, važno je na vreme ga upoznati sa tim šta ga tokom samog kapovanja čeka, a kako je bolje to uraditi nego razgovorom?

Ne čekajte poslednji trenutak da sa detetom pričate o tome, već ga na vreme obavestite kada ćete ići na kampovanje i kako će ono izgledati. Što je dete mlađe, to maštovititiji i detinjastiji možete biti u priči o kampovanju. Učinite to da dete zavoli kampovanje i pre nego što ga iskusi – ovo je siguran put do divnog i prijatnog iskustva i najlepših uspomena koje ćete poneti sa kampovanja!

Sada kada znate kako se pripremiti i opremiti za kampovanje sa decom, sigurni smo da ćete to uraditi na najbolji mogući način! Kao što ste mogli da pročitate, ključ je u dobroj organizaciji pakovanja i pripreme za put i sam boravak u kampu. Srećno kampovanje vam želimo!