04.02.2020

Kamping na moru – šta obavezno spakovati od opreme za letnji kamping

Kampovanje na plaži

Ukoliko ste veliki ljubitelj prirode, kampovanje može biti jedan od najboljih načina da je doživite na potpuno drugačiji način. Mnogi ga opisuju kao “jeftinije letovanje”, međutim, takav opis često može navesti na pogrešne pretpostavke. Osobe koje kampuju rade to iz velike ljubavi prema prirodi, ne zbog toga što (kako se često misli) nemaju novca da sebi priušte letovanje.

Kampovanje, tj. kraći boravak u prirodi, u poslednje vreme postaje sve češći oblik letovanja, a kao sve popularnija destinacija se izdvaja Grčka, sa preko 300 kampova širom zemlje od kojih se posebno izdvajaju Evia, Asprovalta i Lefkada.

Pored grčkih, kampovi u Crnoj Gori i Hrvatskoj imaju sve bogatiju ponudu sa pristupačnim cenama. 

Ukoliko želite da isprobate ovakav, pomalo neobičan, oblik odmora, potrebno je da se pre odlaska dobro informišete o svemu i da nabavite opremu koja će vam taj boravak znatno olakšati. Mi ćemo vam u nastavku ukazati na to šta od opreme za letnji kamping obavezno treba da spakujete kako bi vaš odmor bio idealan.

Dobro razmislite o tome gde ćete prespavati

Primetićete da su kampovi na pojedinima mestima na primorju organizovani kao čitavi kamping centri. Oni predstavljaju dobro mesto za druženje i upoznavanje novi ljudi koji dele istu ljubav prema prirodi kao i vi. Na takvim mestima, po pristupačnim cenama možete iznajmiti šator ili kamp prikolicu, pa čak i struju ako vam je neophodna.

Za slučaj da ne želite da iznajmljujete šator ili prikolicu, a da biste imali gde da spavate, neophodno je da nabavite šator. Danas možete nabaviti moderne, lake za prenos i veoma kompaktne šatore – oni ne zauzimaju mnogo mesta u automobilu i laki su za podešavanje. Osim toga, šatori se danas mogu pronaći i po izuzetno pristupačnoj ceni.

Kako ne biste spavali na pesku, kamenju ili travi, izaberite adekvatnu vreću za spavanje. One su najčešće u obliku mumije, a slično kao i šatori, lake su za prenos i korišćenje. 

Jednako je bitna i podloga za vreću. Ona će vam omogućiti komfortnije spavanje, a njeni oblici su raznovrsni – od sunđerastih, pa sve do onih na naduvavanje. Uvek možete iskoristiti i dušek na naduvavanje koji ćete poneti na more, samo pazite da njegove dimenzije odgovaraju dimenzijama šatora u kome boravite.

Plaža kampovanje

Sve za pripremu hrane

Mesto za spavanje je bitno, ali jednako je važno da sebi omogućite što lakši pristup osnovnim životnim namirnicama. Stoga, od velikog je značaja da sa sobom imate zalihe hrane i pića za određeni broj dana. Obavezno sa sobom ponesite posuđe i pribor za jelo jer će vam to olakšati pripremu i konzumaciju.

Ukoliko je na mestu gde kampujete zabranjeno paljenje vatre – ne zaboravite plinsku bocu koja će predstavljati idealnu zamenu, zahvaljujući kojoj ćete moći da pripremate obroke.

Uostalom, na većini takvih mesta uvek postoje prodavnice gde možete kupiti sve ono što vam bude nedostajalo ili u krajnjem slučaju potražite od “komšija”, što će ujedno biti i razlog više da se sa nekim upoznate. 

Ne zaboravite na prvu pomoć

Iako često pomislimo “Ma šta može da mi se dogodi!” – nikad se ne zna, te ne uzimajte svoje zdravlje i život zdravo za gotovo. Upravo iz tog razloga, prva pomoć je neizostavan deo opreme svakoga ko se uputi na kampovanje. 

Čistoća je pola zdravlja

Higijenska sredstva, gde god da kampujete, od izuzetnog su značaja. Samo jedan mali deo higijenske opreme koju je neophodno poneti sa sobom čine:

  • Toalet papir
  • Četkica i pasta za zube
  • Sapun
  • Vlažne maramice

Ostatak ponesite prema svom izboru, u zavisnosti od toga šta vam je u tom trenutku potrebno. 

Nikako ne zaboravite kese za smeće. Čuvajte prirodu i prilikom odlaska pokupite za sobom preostalo smeće i bacite ga u kantu koja je za to namenjena.

Ne zaboravite prateću opremu

Pored najbitnijih stvari koje smo pomenuli, treba reći da je prateća oprema jednako bitna. U nju bismo mogli svrstati stvari poput baterijske lampe, upaljača ili šibica, stolica na rasklapanje i slično. 

Ovaj spisak može da ide u nedogled, a navedene stvari su najbitnije i mogu vaš boravak na moru učiniti mnogo ugodnijim.