04.02.2020

Odeća za kampovanje – šta bi sve morali da imate od garderobe

Priroda - devojka na kampovanju

Kampovanje je svojevrsna avantura za sve ljubitelje prirode i boravka na otvorenom. Ono što je ključno za ovakav poduhvat je dobra priprema, jer bez nje kampovanje se može pretvoriti u niz neprijatnih događaja.

Pored opreme poput šatora, vreća za spavanje, baterijskih lampi i sličnih osnovnih pomagala bez kojih kampovanje ne možete ni zamisliti, potrebno je i da pripremite adekvatnu odeću za različite situacije u kojima se možete naći tokom kampovanja.

Kampovanje tokom proleća i leta

kampovanje po hladnom vremenu

Mnogi biraju lepo vreme da se vrate prirodi tako šte će vikend, ili čitavo letovanje, provesti pod otvorenim nebom. Ko se opredeli da tada kampuje uglavnom računa na tople vremenske uslove, međutim ovo lako može da zavara. Sve i da kampujete u sred jula vrlo je važno da se slojevito obučete i ponesete par kvalitetnih čarapa.

Ako prvi put idete na kampovanje, nemojte dozvoliti da vas lepo vreme zavara. Noći u šatoru mogu biti izuzetno hladne, čak i ako kampujete na plaži. Zato obavezno pripremite udobne dukseve sa kapuljačom, koji će vas prijatno grejati tokom noći i izvan i unutar šatora.

Ipak, sa prvim zracima sunca može postati prilično toplo, posebno u letnjim mesecima, zato obavezno ponesite više običnih pamučnih majici na kratke rukave. Njih ćete moći da presvlačite svakodnevno, a uz to i da iskoristite pogodnosti toplog vremena tako što ćete ih oprati po potrebi i ostaviti da se osuše na suncu za par sati.

Spakujte par udobnih šortseva, ali nikako ne zaboravite da spakujete trenerke i pantalone sa dugim nogavicama, kako zbog hladnoćne tako i zbog insekata koji vas mogu posetiti tokom noći. Još jedan vid prevencije i zaštite od inekata koje možete da obučete, ili u ovom slučaju obujete su i čarape. Bez obzira što je leto ne pakujte samo nazuvice, imajte uz sebe i par dugih čarapa.

Kako odabrati adekvatnu obuću

Od obuće je poželjno da izaberete ono što vam je najudobnije, ali i ono što vam neće biti žao da uprljate. Neki će reći da je put ka uspehu zagarantovan samo u udobnoj obući, mi to ne znamo ali znamo da put do uspešnog kampovanja u mnogome zavisi od udobne obuće.

Takođe, ako je letnje kampovanje u pitanju ne zaboravite papuče. Najbolje bi bilo da budu gumene, jer će vam biti potrebne za tuširanje u ugradnim tuševima uređenih kamp naselja, a i jednostavno su mnogo praktičnije za kampovanje nego papuče drugih materijala.

Kampovanje u lošim vremenskim uslovima 

U slučaju da se odlučite za kampovanje u ne tako povoljnim vremenskim uslovima, moraćete da ponesete malo veći kofer ili ranac kako biste spakovali toplu odeću koja je dosta kabastija od letnje. 

Pripremite se na to da ponesete debele džempere, dukseve, pantalone kao i toplu, dobro postavljenu jaknu. Slojevi nisu jedino što vam je potrebno, potrudite se da garderoba bude od što prijatnijeg, prirodnog materijala. Ako vam smeta da nosite vunu, trik je da pripremite veš od komfornog pamuka koji će ići ispod vunenog džempera i čarapa.

Kapa, šal i rukavice uvek dobro dođu u kamperskoj torbi “za svaki slučaj”, a u hladnim vremenskim prilikama, tako da bez toga ne krećite na put. I sama torba u kojoj ćete poneti garderobu, trebalo bi da bude nepromočiva.

Ne zaboravite na nepromočivu opremu

Loše vreme sa sobom uglavnom nosi veliki broj padavina zato je neophodno da na kampovanje ponesete nepromočivu jaknu i čizme. U zavisnosti da li je sneg ili kiša treba pripremiti i adekvatnu kabanicu i gumene čizme za kamping u prirodi po takvom vremenu.

Takođe, važno je da ne nosite odeću koja vas steže. Ona će tako nepovoljno uticati na vašu cirkulaciju, što će imati udela i na promenu temperature vašeg tela, što znači da biće vam hladnije, a i neudobnije. 

Slojevito oblačenje je ključ uspeha kada je odlazak na kampovanje u pitanju. Ipak, trudite se da ne ponesete previše garderobe jer ona svakako nije presudan faktor za dobar provod na kampovanju. Glavna smernica tokom pakovanja garderobe za kampovanje treba da bude nošenje višenamnskih i pre svega udobnih komada garderobe.

Estetiku i modne trendove stavite po strani. Uostalom, kampovanje znači vraćanje prirodi i uživanje u njoj, zato birajte garderobu koja vam to neće ometeti.