08.01.2019

Kako se ponašati odgovorno i očuvati životnu sredinu na kampovanju

camping-kamperi-vatra-noc

Odlazak na kampovanje je uvek putovanje koje sa sobom nosi pregršt avantura, smeha i uspomena za ceo život, i predstavlja odličan izbor odmora tokom letnjih meseci. Ipak, ukoliko ste planirali odlazak u neki kamp, trebalo bi da znate da nije baš sve u zabavi i da postoji doza odgovornosti koju morate poštovati.

Veliki broj nesavesnih kampera iza sebe ostavlja nered, i svojim ponašanjem ugrožavaju prirodu kamping odmorišta u kom borave. Ukoliko ne želite da i vi budete ti koji daju loš primer, poštujte propisana pravila ponašanja u odabranom kampu, koja možete lako pronaći, ali i prilikom planiranja putovanja mislite o načinima na koje bi dodatno mogli da zaštitite životnu sredinu, floru i faunu mesta koje posećujete. Upravo ovo je stvar koja je inspirisala brojne inicijative, pa i našu za razvoj ekokamping turizma.

Pametno se spakujte

S obzirom na to da ne putujete na mesto na kome će vam biti potreban veliki broj odevnih kombinacija, prostor u koferu i kolima iskoristite na drugi način. Ljudi uglavnom na kampovanje nose veliki broj plastičnih tanjira, čaša i escajga, što možda njima olakšava posao, ali sigurno nije dobro po okolinu, jer se ovi proizvodi teže recikliraju.

camping dish

Spakujte pribor i sudove koje nisu lomljivi, ali koji se peru umesto da se bacaju. Izbegavajte i pakovanje hrane u foliju ili papirne omote, već je pakujte u kutijice i slične posude. Takođe ponesite neku korpu za otpatke, korpu u koju ćete odlagati prljave peškire i ostatak veša, i dovoljan broj kesa koje će vam poslužiti da očistite sve za sobom kada pođete kući.

Bespotreban izvor otpadaka su i flaše za vodu. Umesto da ponesete veliki broj manjih flaša, ponesite velike balone sa vodom, a ukoliko se u okviru ili blizini kampa nalazi bunar, te iste balone možete dopuniti novim zalihama vode. Manja količina flaša će i vama olakšati posao, jer ćete manje čistiti za sobom.

Birajte mesto kupovine

Kada budte išli u nabavku hrane, potrudite se da zaobilazite supermarkete. Hrana u marketima se obično pakuje u konzervama, kartonskim ili papirnim omotima, a jasno vam je koliki je to izvor otpada. Posebna priča su plastične kese u kojima se ti proizvodi nose od prodavnice do kampa.

Najbolja ideja je da priremite torbu za hranu i zaputite se na najbližu pijacu, gde ćete kupiti sveže voće i povrće, kao i druge proizvode sa praktičnijim pakovanjem. Osim što ćete sačuvati kamp od potencijalnog zagađenja, hrana koju ćete ovde kupiti je domaća, a samim tim i zdravija, tako da će vam i organizam biti zahvalan.

Koristite prirodna sredstva za higijenu koja ne zagađuju prirodu

Svi imamo omiljeni šampon i gel za tuširanje, ali promena smeštaja na ovaj način zahteva i promenu proizvoda koje koristimo za higijenu. Učinićete veliku stvar za kamp odmaralište u kome boravite ukoliko nabavite biorazgradivi sapun, šampon ili deterdžent za sudove.

Ovi proizvodi možda neće imati specifičan miris na koji ste navikli, ali će biti dovoljno dobri da obave posao, a uz to neće uticati na prirodu oko vas. Prirodna sredstva za čišćenje mogu biti i limun i soda bikarbona, pa nije loša ideja da istražite kako ih možete koristiti u ove svrhe.

Takođe se podrazumeva da ne koristite ove proizvode ukoliko se kupate u reci ili jezeru, već da tuširanje i pranje kose ostavite za kamperski tuš. Navedene vodene površine takođe ne služe kao mesto u koje ćete izliti vodu u kojoj ste prali sudove ili veš.

Budite pažljivi sa vatrom i obavezno poštujte propise

Oprez sa vatrom nikada nije na odmet, a ovo je posebno važno tokom kampovanja, zato što su baš letnji meseci najčešći izbor termina. Znamo da našim kamperima “konvencionalna” potraga i izbor zatvorenog tipa smeštaja za leto 2019. neće ni biti na umu,  ali druge stavke bi morale da budu! Kako bi i predstojeća sezona prošla sa što manje negativnih posledica za prirodu, ali i bezbednost kampera, imajte na umu opasnost koju vatra u kampovima može predstavljati.

camping-kamperi-vatra-noc

Ukolko ste pušač, vodite računa o tome da opušak od cigare uvek bacate na isto mesto, gde ne postoji nikakva šansa da dođe do požara. Suva trava, letnji vetar i cigara koja nije potpuno ugašena su kombinacija koja može imati ogromne posledice.

Cigare nisu jedina opasnost, kamperska vatra doprinosi posebnom doživljaju na ovakvim putovanjima, a često je i potrebna radi pripreme hrane. Morate biti jako oprezni, ne samo zbog očuvanja okoline već i zbog sopstvene bezbednosti.

Ne pravite veću vatru nego što je potrebno, ložite je samo na mestima na kojima kamp to dozvoljava, i ne ubacujte u nju nikakve predmete. Pre spavanja i odlaska kući obavezno proverite da li je sve u redu i da li je vatra ugašena kako treba.

Ne ostavljajte ništa za sobom

Briga o zaštiti životne sredine je nešto što kamperi treba da imaju na umu od prvog do poslednjeg dana kampovanja, pa se odrazumeva da ćete pri polasku kući pokupiti svo đubre i sve što ste doneli sa sobom, a posebno treba obratiti pažnju na papirne ostatke, otpatke i zapaljive materije. Potrudite se da sve ostavite onako kako ste zatekli, što znači da bi trebalo da pazite da prilikom postavljanja šatora ne oštetite previše travnate površine, žbunje ili cveće koji se nalaze u odmaralištu.

camping dish, fire

Koristite kamperski toalet, a ukoliko sa sobom vodite i kućne ljubimce obavezno ponesite kesice kojima ćete čistiti za njima. Ukoliko je neko od susednih kampera bio dovoljno nemaran da za sobom ostavi plastične flaše, čaše, ili nešto treće, nemojte slediti njihov primer već učinite uslugu prirodi tako što ćete pokupiti i nešto za njima. Vama će to oduzeti pet minuta, a odmaralištu će veoma značiti.

Kampovanje je gotovo uvek divno iskustvo, a ukoliko se pažljivo spakujete i vodite računa o okolini tokom putovanja, sigurno ćete u kampu koji ste izabrali biti uvek dobrodošli.