11.06.2019

Saveti za pripremu hrane za kampovanje

hrana-limena-posuda-kampovanje

Bez obzira na to gde želite da kampujete, da li je u pitanju neki nacionalni park, prirodni rezervat ili kampovanje pored jezera, avanturistički duh koji se tokom kampovanja budi je neopisiv osećaj, a da bi nastavili da ga hranite na pravi način, neophodno je dobro razmisliti o tome kakvu hranu pripremati za kampovanje.

Pored odabira savršene lokacije za kamp prikolicu, odgovarajućeg šatora odnosno smeštaja u zavisnosti od toga na kakav kampig polazite, kao i potrebne opreme, potrebno je na kampovanje poneti i prikladnu odeću, obuću, ali i hranu i piće.

Ovaj poslednji deo koji se odnosi na hranu i piće, pored onih namirnica koje ne zahtevaju pripremu, uključuje i pripremu hrane koja je pogodna za konzumaciju tokom kampovanja.

Pripremanje hrane kod kuće – narmirnice za kampovanje koje duže traju

Ukoliko kampujete u neposrednoj blizini doma ili ne prelazite velike distance, poželjno da je da hranu pripremite kod kuće. Ovo se ne odnosi na sve, već na one namirnice koje mogu da zadrže svežinu. Iseckajte povrće i stavite ga u zasebne vrećice, a sigurno je da kvalitetni kuhinjski uređaji tu pomažu, jer olakšavaju posao pripreme hrane i čuvaju njenu svežinu.

Pored toga, kvalitetni kuhinjski pribor, a posebno nož, može dosta da pomogne tokom kampovanja. Pored povrća seckanog kod kuće, na kampovanje obavezno ponesite i konzerviranu hranu, zbog roka trajanje i duže zaštite svežine namirnica. Takođe, gotova jela mogu zgodno da dođu, jer ne zahtevaju pripremu a bogate su kalorijama.

Još jedna namirnica koju možete da ponesete na kampovanje je dobro osušeno suhomesnato. Važno je da bude dobro osušeno, kako mast na visokim temperaturama ne bi iscurela. Dvopek, krekeri, orasi, bademi, lešnici takođe predstavljaju dobar izbor hrane za kampovanje.

hrana-limena-posuda-kampovanje

U ono što vam je neophodno za kamping u prirodi spada i lična higijena koja uključuje vlažne maramice ili tečni sapun, a bitna je za pripremu hrane sa higijenskog aspekta. Ukoliko samo ponesete namirnice, a deo spremanja ostavite za kampovanje, onda ne zaboravite da i ovo spakujete za kamping putovanje.

Ručni frižider kao preporučeni deo opreme

Iako su nabrojane namirnice poželjan deo svakog kampovanja, što zbog svojih karakteristika, tako i zbog činjenice da su dugotrajne i teže se kvare, potrebno je na kampovanje poneti i ručni frižider. Svežina namirnica je veoma bitna a mala frižider torba olakšava pripremanje hrane jer održava tu svežinu.

Još jedna prednost ručnog frižidera je što u njega možete da spakujete hranu za dan ili dva duže od vremena predviđenog za kampovanje. Ovo se preporučuje jer je na kampovanju, kao i u toku pripreme hrane na otvorenom, moguće da dođe do nepredviđenih okolnosti, pa je dobro da spakujete malo više hrane, za svaki slučaj.

Spremanje hrane za kampovanje – kuvanje i pranje namirnica

priprema-hrane-kamp-plac

Prilikom odabira lokacije za kampovanje, poželjno je da to bude mesto blizu vode. Ovo je važno, kako iz sanitarnih i higijenskih, tako i iz pragmatičnih razloga. Ukoliko od kuće niste poneli toliko gotovih jela ili jela u konzervi, već želite da spremanje hrane obavite tokom kampovanja, postoji nekoliko važnih stvari o kojima treba da vodite računa.

Pre svega, čista pijaća voda ili tableta za pročišćenje vode koju koristite prilikom spremanja hrane su neizostavan deo. Bilo da je u pitanju pranje povrća za salatu ili drugih namirnica, čista voda je obavezna. Takođe, ukoliko spremate roštilj, potrebno je da za to pronađete odgovarajuću lokaciju, imajući na umu odgovorno ponašanje i očuvanje životne sredine.

Takođe, važno je da koristite odgovarajuće posude, odnosno metalne posude za kuvanje ili meso sa roštilja i izdržjive plastične tanjire za jelo. Posuđe je važan deo proces pripremanja hrane, pre svega iz higijenskih razloga. Pripremanje hrane za kampovanje ne odnosi se isključivo na pakovanje namirnica ili pripremu jela, već i na ostale stvari neophodne da se zadrži svežina tih namirnica a jela pripreme na odgovarajući način.