28.01.2021

Šta raditi kada vam kamp prikolica stane na putu?

Kamperi, T3 Volkswagen, kampovanje

Zaljubljenici u kampovanje i avanture u prirodi znaju koliko je dobra priprema važan preduslov da njihove aktivnosti prođu po planu, ali da su snalažljivost i spremnost na nepredviđene situacije neophodne veštine koje treba savladati. 

Kako bismo olakšali i ubrzali proces snalaženja na putu, pripremili smo tekst za sve one koji će se u avanturu otisnuti svojom kamp prikolicom. 

Odgovaramo na pitanje šta treba uraditi kada se nađete u nepredviđenoj situaciji i kako da ovu mogućnost svedete na minimum.

Sačuvajte broj šlep službe koja pokriva oblast u koju putujete

Kao što smo rekli, priprema je pola posla, a temeljna priprema u ovom pogledu podrazumeva da u svoj telefon sačuvate kontakte šlep službe koja pruža pomoć na putu tokom svih vremenskih uslova, i to na destinaciji koju posećujete. 

Proverite rad šlep službi – da li dolaze u svim uslovima, da li su opremljene savremenom opremom, koja će moći da pomogne vašoj kamp prikolici, koliko brzo stižu, kao i da li posluju u oblasti gde vi putujete. Kada pronađete onu koja odgovara svim vašim potrebama sačuvajte kontakt.

Ovaj korak pripreme zahteva malo odvojenog vremena pre samog puta, ali može biti najvažnija stavka rešavanja bilo kakve nezgode na putu. 

Adekvatna šlep služba će vas izbaviti iz različitih nevolja, bilo da ostanete zaglavljeni u snegu, da skliznete s puta u neki jarak, odnosno da se desi neki kvar na kamp prikolici. 

Važno je da njen kontakt sačuvate pre puta, kako ne biste gubili dragoceno vreme na putu, ukoliko vam zatreba. 

Postarajte se da budete bezbedni dok čekate pomoć 

Kabaste kamp prikolice često mogu zauzimati veliki deo jedne saobraćajne trake na putu, posebno onda kada vozite uskim i manje prohodnim putevima. Ukoliko vam kamp prikolica stane na nezgodnom mestu na putu, prvo što bi trebalo da uradite jeste da se postarate za svoju bezbednost, i bezbednost onih koje vozite. 

Ukoliko to podrazumeva da svi napustite vozilo i sklonite se s puta, obavezno to uradite. Ako postoji mogućnost da minimalno pomerite vozilo sa puta da ne ugrožava druge putnike dok ne stigne šlep služba – uradite to. 

Ipak, neka vam bezbednost bude na prvom mestu, pa postupite tako da ne ugrožavate ni sebe ni druge učesnike u saobraćaju. 

Takođe, ne zaboravite da u vozilo spakujete žute prsluke i trougao, kako biste propisno obeležili svoje stajanje i upozorili ostale učesnike. Isto kao što vam je neophodna sva potrebna oprema za kampovanje u prirodi, tako su vam potrebni i ovi osnovni obeleživači za slučaj bilo koje nezgode. 

Osmotrite u kakvom se okruženju nalazite 

Setimo se osnova izviđačkog znanja – upoznajte svoju okolinu. 

Nakon što vam kamp prikolica stane, postoji mogućnost da pomoć možete pronaći i negde u blizini. 

Primera radi, ukoliko ste se pripremili za kampovanje po hladnom vremenu, a desi vam se nezgoda, duže stajanje van prikolice na niskoj temepraturi može biti neprijatno iskustvo. Zato pogledajte da li postoji mesto u okolini gde možete da sednete ili da se sklonite.  Raspitajte se i kod lokalaca, ukoliko se nalazite u naseljenom predelu. 

Takođe, možda vam i sami lokalci mogu pomoći u rešavanju problema sa kamp prikolicom. 

Najvažnije je da iskoristite svu svoju sposobnost snalaženja i pregovaranja, te da u što kraćem roku rešite problem, bilo da ste tek pošli u avanturu ili se vraćate sa iste. 

Ne paničite i budite strpljivi 

Nakon što se postarate za svoju bezbednost, kontaktirate šlep službu, i raspitate se za pomoć u svojoj okolini, ostaje samo da sačekate da se problem reši korak po korak. 

Vrlo je važno da u ovom procesu ne paničite. Svoju paniku i strah možete preneti i na ostale putnike, što takođe nije dobro. 

Strpljivo sačekajte pomoć, i ne zaboravite da obavestite i ljude koji čekaju da stignete o situaciji u kojoj ste se našli. Ovo je takođe vrlo važna stavka koju ne bi trebalo da zaboravite. 

Ne zaboravite, uz adekvatnu šlep službu i malo snalažljivosti, ovakva situacija se može rešiti prilično jednostavno, bez većih posledica, a najvažnije od svega jeste da vaša bezbednost ne bude ugrožena. 

Pozitivna strana ovakve situacije jeste činjenica da putujete sa svojom malom “pokretnom kućom” u kojoj se uvek nalazi dodatna odeća, obuća, hrana i piće, pa vas ni jedna situacija ne može dočekati potpuno nespremne. 

Za kraj, želimo vas srećan i siguran put, bez nepredviđenih okolnosti! A u slučaju da do njih dođe – želimo da vam ovi saveti pomognu!

 

Izvori slika 
https://unsplash.com/photos/jwKqH75lXnw
https://unsplash.com/photos/5l7Zz58hfEQ