31.01.2019

Šta vam je neophodno za kamping u prirodi

kamp-sator-priroda

Želite nešto drugačiji odmor i opuštanje u prirodi, na čistom vazduhu i daleko od gradske gužve? Onda je kampovanje u prikolici, na nekim od brojnih kamping odmorišta u Srbiji pravi izbor za vas. Kampovati ili prosto boraviti u prirodi znači živeti i zabavljati se na svežem vazduhu. Putovanje na ovaj način će Vam uštedeti novac, a iskustvo i uspomene koje steknete na kampingu u prirodi se ne mogu uporediti ni sa jednim drugim putovanjem.

Postoje verovanja da kampovanje nije za svakoga. Kamping se vezuje za avanturiste i one kojima komfor nije prioriter. To jeste tačno, ali svako ko voli prirodu i ko želi da iskusi nešto novo i drugačije od uobičajenog odmora u hotelima ili apartmanima, treba da se odluči za ovakvu vrstu putovanje. Kamping u prirodi često ima i isceliteljske moći, te Vam može pomoći ukoliko imate problema sa disajnim organima ili ako Vam je prosto potrebno da se osamite i pobegnete od svega i svakoga.

camping, camper van

Ukoliko želite da na ovaj način provedete produženi vikend ili ceo godišnji odmor, neophodno je da se adekvatno spakujete. Ukoliko niste sigurni šta Vam je sve potrebno za kampovanje u prirodi, pročitajte nastavak teksta.

Adekvatan “nameštaj” za boravak u prirodi

Podrazumeva se da na kampovanje nećete poneti krevet (koji vas svakako čeka u kamp prikolici), ali možete poneti nešto od nameštaja kako bi vaš boravak u prirodi bio komforniji. Izbegavajte nove komade, već iskoristite nešto što nije dovoljno reprezentativno da bude deo enterijera u vašem domu, a što može biti korisno prilikom kampovanja.

Ukoliko na primer kod kuće imate staru stolicu sa polomljenim naslonom kojoj popravka ne bi pomogla, iskoristite je za kampovanje! U zavisnosti od stanja stolice na njoj možete sedeti prilikom pecanja, a može poslužiti i kao mesto na kome ćete odložiti lične stvari, kao što su pecaroški pribor, prljavi sudovi ili nešto treće. Oni koji su već kampovali znaju da su ovakvi komadi, koji naizgled deluju beskorisno, veoma korisni u prirodi.

Čak i stočić koji je pohaban i ne izgleda dovoljno dobro za vašu dnevnu sobu na kampovanju nalazi svoju primenu, ali ne preterujte sa pakovanjem ovakvih predmeta. Ponesite komade koji se lako pakuju i ne zauzimaju previše mesta u kolima, a odličan izbor su svakako stolovi i stolice na rasklapanje, kao i čuvene hoklice.

Ako kampujete u šatoru, podrazumeva se da treba da ponesete vreće za spavanje, kao i sam šator. Veličinu šatora birajte u odnosu na to koliko dana provodite na kampovanju, a što se vreće za spavanja tiče, vodite računa o tome da vam tokom noći ne bude hladno, pogotovo ako ste pored vode ukoliko kampujete na Dunavu na primer. U skladu sa vremenskom prognozom dobro procenite koliko pokrivača vam je potrebno.

Dobar izbor garderobe za kamping u prirodi

Kada kažemo “dobar izbor garderobe” ne mislimo na ono što je u skladu sa poslednjim modnim trendovima, već ono što vam je zaista potrebno na ovakvom tipu putovanja. Zapravo, ako ste se zaputili na kampovanje, izbegavajte da nosite baš najnoviju garderobu jer postoji verovatnoća da ćete je isflekati, a možda čak i pocepati.

Odeću svakako treba birati u skladu sa vremenom, pa ne zaboravite da pogledate vremensku prognozu za period i mesto na koje se uputite, ali uvek budite spremni na iznenadne promene vremena. Bilo da je kampujete leti ili zimi, dugi rukavi i duge nogavice su neizostavni deo garderobe za kampovanje. Naime, zimi zna biti jako hladno i vlažno, dok su leti insekti ti koji nas teraju da nosimo duge rukave kako bismo se zaštitili od ujeda.

Čarape, veš, majice, pantalone, šorts, duks, šuškavac u slučaju kiše i obavezno dva para čizama ili cipela koje su vam udobne – mora se naći na Vašoj listi neophodne garderobe. Dva para obuće je potrebno poneti ukoliko Vam jedne naprave žuljeve, da biste imali druge da obujete. Takođe, nije na odmet da ponesete i kupaći kostim ako se odlučite za kamping u prirodi leti i pored nekog jezera, reke ili mora.

Hrana i piće za odmor u prirodi

Ako niste “sposobni” za preživljavanje u prirodi, nikako nemojte zaboraviti hranu i piće. Od pića je najbitnije poneti vodu, dok se od hrane savetuju konzerve hrane koje dugo mogu da stoje. Naime, bilo da kampujete leti ili zimi, ručni frižider je obavezan i zbog hladnog pića i zbog hrane.

Kada je u pitanju voda, planirajte da će Vam za jedan dan biti potrebno oko dva litra vode za piće i kuvanje po osobi, zato količinu vode treba izračunati srazmerno danima koje želite da provedete u prirodi. Ne zaboravite tablete za dezinfekciju vode, jer ćete neretko moći da napunite boce za vodu na nekom izvoru za koji nećete znati da li je voda pijaća ili ne. U prirodi je veoma važno ponašati se odgovorno i očuvati životnu sredinu na kampovanju, pa se i ponašajte u skladu sa tim, kako bi Vam priroda vratila istom merom.

Kampovanje u kamp prikolici olakšava dosta odmor u prirodi kad je u pitanju hrana i voda. Kamp prikolice imaju i mini frižider i mini šporet za kampovanje koji mnogo olakšavaju sam boravak u prirodi. Naime, i kada je reč o priboru za jelo, kamp prikolice Vam mogu biti od velike pomoći pri odlaganju samog probora. Od pribora je svakako najbitnije imati dobar i oštar nož koji Vam može služiti u više svrha. Za situaciju kampinga u prirodi mali perorez koji uz sebe ima i još neki alat će biti sasvim dovoljan u velikoj većini slučajeva.

Ostale “neophodne potrepštine” prilikom kampovanja u prirodi

Pribor za prvu pomoć obavezan je prilikom kampovanja, jer vam zaista može mnogo pomoći u raznim situacijama, kada se recimo okliznete ili Vas ujede neki insekt. Lekove treba nositi po potrebi, neophodne u slučaju bolova mišića usled dugih šetnji ili u slučaju ujeda insekata. Ono što je neohodno, bilo da kampujete u šatoru ili kamp prikolici svakako je lampa. Savetuje se lampa na propan-butan, ali se možete odlučiti i za lampu na baterije ili ulje.

Danas je sve popularniji GPS nezaobilazan prilikom bilo kog putovanja. Ako planirate da istražujte nepoznate predele, mapa, kompas i GPS su neophodni prilikom kampovanja u prirodi. Pre samog odmora, obučite se za korišćenje ovih predmeta, kako biste se snašli ukoliko se nađete u nepredviđenoj situaciji.

Kada je higijena na kampovanju u pitanju, ne treba očekivati all inclusive hotele, te treba biti spreman na život u prirodi. Obavezno ponestite vlažne maramice i toalet papir u malo većim količinama, ali ne preterujte. Parfeme i losione ostavite kod kuće, jer bubice nesumnjivo vole jake mirise te ćete biti njihova glavna meta.

Danas je nezamislivo krenuti na put bez mobilnog telefona ili foto aparat kojim ćete slikati sve oko sebe kako biste imali uspomene sa putovanja, ne zaboravite eksternu bateriju koju možete dopuniti u kolima ili bilo kom najbližem objektu od Vašeg odabranog mesta za kampovanje.

Vrsta putovanja kao što je kampovanje, podrazumeva da možda malo smanjite očekivanja kada su smeštaj i hrana u pitanju, ali da ih svakako povećate kada je reč o lepotama koje ćete videti i iskustvo koje ćete steći. I kampovanje može biti luksuzno ako se dobro pripremite i ako izaberete neki kamp koji je sam po sebi sređeniji.

Kamping u prirodi je nesumnjivo idealan način da upoznate prirodu, okolinu, ali i sebe. Ovakva vrsta odmora pomera granice u svakom smislu, te ukoliko želite da steknete iskustvo, da naučite i vidite nešto novo i drugačije, ukoliko želite da stvorite uspomene za pamćenje, pripremite se za život u prirodi i odvažite se za kamping u prirodi.