01.10.2019

Vreća za spavanje – koje vrste postoje i kako odabrati pravu

Šator - noć - čovek

Uživanje u prirodi predstavlja posebno iskustvo za sve ljubitelje širokih prostranstava, okolnog pejzaža i cvrkuta ptica. Ipak, kampovanje u prirodi zahteva podrobne i temeljne pripreme, kao i odličnu organizaciju. Pored neophodnih stvari za kampovanje koje uključuju hranu, piće, adekvatnu garderobu i oruđe za snalaženje u “divljini”, postoji još jedna stvar koja je neophodna za pravo iskustvo kampovanja – vreća za spavanje

Kvalitetna oprema za kampovanje uključuje šatore, osnovu svakog dužeg boravka u prirodi. Dobar šator može da zaštiti kampere od nepovoljnih vremenskih prilika, ali je kvalitetna vreća za spavanje ono što donosi udobnost tokom boravka u prirodi. Vreća za spavanje u prirodi pravi razliku između dobre i neprospavane noći, a odmor je veoma važan aspekt svakog kampovanja. 

Kao ključni faktori koji se ističu prilikom odabira odgovarajuće vreće za spavanje nalaze se kvalitet i komfor. Naravno, vremenski uslovi i teren u velikoj meri utiču na odabir prave vreće za spavanje, ali postoji princip koji treba pratiti prilikom odluke o tome koju vreću za spavanje treba poneti na kampovanje. U nastavku teksta pročitajte koje vrste vreća za spavanje postoje i kako odabrati onu pravu.

Vreće za kampovanje – kakve vreće za spavanje postoje

Vreće za kampovanje se razlikuju prema brojnim parametrima – boji, dizajnu, sastavu materijala, temperaturi za koju su namenjene i ostalom. Kada je u pitanju oblik vreće za kampovanje, preporučuje se korišćenje takozvanih “mumija” vreća za spavanje, koje se skupljaju ka dole. U njima je ograničen pokret, ali su toplije i duže zadržavaju temperaturu.

Ukoliko se odlučite na kampovanje koje uključuje laganu šetnju na kraćoj udaljenosti koja ne traje duže od jednog dana, branje voća u prirodi i uživanje u svim blagodetima okolnog zelenila, onda je ćebad ili kombinovani model ćebeta i manje vreće za spavanje poželjna opcija koja predstavlja udobniji i jednostaniji izbor vreće za spavanje

Ipak, ukoliko je boravak na otvorenom ekstremnijeg oblika, podrazumeva duži kamping u prirodi i vremenske uslove koji prevazilaze normalne temperature, onda su potrebna i kvalitetnije vreće za kampovanje.

Vreće za kampovanje vrste

Kada su u pitanju vreće za kampovanje vrste koje se danas najviše koriste jesu sintetičke vreće, dok je za niske temperature na višim nadmorskim visinama najbolje koristiti perjane vreće. Perjane vreće su toplije i više odgovaraju kamperima koji spavaju na niskim temperaturama, ali se za razliku od sintetičkih vreća za spavanje, mnogo sporije suše pa su nepraktične za brzi pokret kampera.

Što se tiče samog pakovanja, sintetičku vreću za spavanje možete da spakujete kako god želite, dok je kod perjane poželjno da se po mogućnosti raširi nakon što se vratite sa kampovanje, jer će perje u suprotnom da se sabije, što dovodi do toga da se izolaciona moć perjane vreće za spavanje oslabljuje i neutrališe.

Pored samog materijala, poseban značaj vreće za spavanje se poklanja spoljnoj temperaturi mesta na kom se kampuje. Kada su u pitanju vreće za kampovanje vrste se razlikuju u odnosu na 4 vrednosti raspona temperature, od kojih se prve dve odnose na gornje granične temperature na kojoj “prosečan” čovek udobno spava u opuštenom položaju i temperature pri kojoj ženska osoba udobno spava najmanje 8 sati.

Druga dva raspona temperature se odnose na “donju granicu udobnosti” pri kojoj “prosečan” muškarac spava do 8 sati u položaju koji sprečava gubitak toplote i ekstremnu temperaturu koja označava graničnu temperaturnu skalu na kojoj postoji rizik od hipotermije, odnosno smanjenje telesne temperature ispod 35˚C. 

Šator - pogled na planine

Vreća za spavanje na kampovanju – kokon ili ćebe?

Postoje dva osnovna oblika vreća za spavanje na kampovanju – kokon i ćebe. Kokon vreće za spavanje karakteriše oblik koji se sužava prema nogama, prateći konturu ljudskog tela. Ova vreća za spavanje na kampovanju liči na ljušturu koja obavija kampera, a raznovrsnost modela, manja zapremina od ćebadi i čuvanje toplote, samo su neki od prednosti kokona u odnosu na ćebad kao vreće za spavanje.

Sa druge strane, pravougaoni oblik sa rajfešlusima na obe strane omogućava kamperima da ćebe pretvore u posteljinu. Ćebe kao vreća za spavanje na kampovanju je popularna kod letnjih kampova, kampovanja na salašu ili drugim letnjim kućama. Ipak, takav pravougaoni oblik ostavlja puno hladnih područja u vreći za spavanje, pa se telo tokom noći ne zagreva u dovoljnoj meri. 

Podmetač za vreće za spavanje na kampovanju 

Vreće za spavanje na kampovanju spadaju u neophodnu opremu koja neretko može da stane na dno ranca. Ipak, postoje i veće, gabaritnije vreće za spavanje za kampovanje koje imaju svojih prednosti, iako zauzimaju čitavu unutrašnjost ranca. Na većini vreća za spavanje naglašena je temperatura za koju su vreće za spavanje na kampovanju predviđene. 

Prilikom boravka u prirodi, u šatorima je potrebno postaviti i podmetač za vreće za spavanje na kampovanju. Ovaj podmetač se obično pravi od penasto-gumastog plastičnog materijala, a suština ove podloge nije grejna, već termoizolaciona. Podmetač sprečava rasipanje toplote koju organizam proizvodi. Ležanja na hladnom podu dovodi do toga da najveći deo toplote odlazi pravo u pod, a sama podloga postaje granica između vaše toplote i hladnoće poda.

Obična penasta podloga za vreće za spavanje na kampovanju predstavlja dobar izolator koji je većini ljudi dovoljno udoban, a takve podloge se prodaju u dužini od oko 2 metra. Nogama uglavnom nije potrebna podloga, dok se pod glavu stavlja konkretniji podmetač, pa je često i polovina te penaste podloge dovoljna za kampovanje. Ipak, spavanje na boku može da dovede do toga da vas žulja ključna kost.

Same podloge za vreće za spavanje na kampovanju mogu da budu jednoslojne i višeslojne, sa zaštitnom folijom, dok cena varira, pa se tako najjeftinije mogu kupiti za oko 300 dinara. Pneumatske podloge su ujedno skuplje, ali su i udobnije i lakše se nose u rancu. Iako je podloga gabaritna, veoma je lagana, pa je moguće pričvrstiti je kanapom za ranac.

Boravak u prirodi oplemenjuje kampere širom naše zemlje i sveta, uči ih da se prilagode brojnim situacijama i da pravovremeno reaguju na neočekivane i manje očekivane događaje, bilo da su na planini ili u ravnici. Planiranje, kvalitetna oprema i poznavanje terena su srž svake kvalitetne ekspedicije i boravka na otvorenom. 

Od šatora do opreme za planinarenje, potrebno je detaljno isplanirati svoje kamping putovanje. A jedna od stvari koja posebno utiče na kvalitet samog boravka u prirodi jeste bezbrižan san uz kvalitetnu vreću za spavanje koja ispunjava sve standarde i uslove kampovanja.